Yaks en yakwol

Home  /  Yaks en yakwol

yak

Yaks

Yaks leven op het dak van de wereld en hebben zich perfect aangepast aan een van de meest extreme gebieden op aarde. Gedomesticeerde Yaks zijn essentieel voor het voortbestaan van de inheemse bevolking in de Nepalse en Tibetaanse hoogvlakte. Voor melk en voeding en de mest als een primaire bron van brandstof en warmte.
Door de brute kracht en lenigheid van de Yaks zijn ze als enige diersoort geschikt om transport en handel in de hoge bergen mogelijk te maken en wol te leveren voor de tenten, touw en tapijten die beschutting bieden tegen bittere wind en sneeuw.
Yakwol is een grotendeels onbekende, maar zeer speciale vezel. Het is afkomstig van de Yaks die op grote hoogte in de ruwe hooglanden van de Himalaya’s leven, soms boven vijfduizend meter.
Er zijn drie vezelsoorten. De lange vezel wordt traditioneel gebruikt door nomaden om touwen en tenten te maken. Deze vezel is groter dan 50 micron en zeer sterk, maar te ruw en zeer ongemakkelijk om garens en stoffen van te maken. De halverwege laagvezels zijn meestal tussen 25 micron en 50 micron.
Hoewel deze vezels gesponnen kunnen worden in garen, zijn ze ongeschikt om er truien van te vervaardigen. De koning van alle vezels worden gevormd door de omlaagharen die meestal fijner zijn dan 20 micrometer in diameter. Deze zijn uitermate geschikt om zachte en warme kledingstukken te maken. Dit biedt het juiste evenwicht tussen comfort, zachtheid en duurzaamheid.

Waarom Yakwol?

Tests tonen aan dat Yakwol 10-15% warmer is dan vergelijkbare merino weefsels. Warmte – proeven tijdens de jaren tachtig hebben het ongelooflijke isolerende effect van yakwol aangetoond. Bij een temperatuur van min 18 graden Celsius werd bij de Yak een huidtemperatuur aangetroffen tussen acht en twintig graden boven nul, afhankelijk van welk deel van de yak gemeten werd. Het is daarom geen wonder dat de yak in staat is om te overleven in dergelijke strenge klimaten.
De statische weerstand van Yakwol is onovertroffen. Alle wol soorten hebben een natuurlijke weerstand tegen statische invloeden, maar Yakwol presteert bijvoorbeeld nog beter dan vergelijkbare kasjmier vezels onder vergelijkbare omstandigheden.
Yak wol ademt. Het absorbeert transpiraties op natuurlijke en comfortabele wijze. Dit voorkomt het gevoel van een bezweet of klam kledingstuk, zoals bij synthetische vezels.
Yakwol is anti-microbiëel, waardoor het meer resistent is tegen geur. Yakwol is niet bevattelijk voor kleine microben die leven van transpiratie. Dit vertaalt zich in een kledingstuk dat niet ruikt als u het langere tijd draagt zonder te wassen.
Zachtheid – de meeste mensen zijn verrast om te ontdekken dat van een imposant dier als een yak zo’n fijne wol gemaakt kan worden. Soms wordt de fijne wol zelfs verward met die van kasjmier.
De veruit onvolprezen kwaliteit is de sterkte van Yakwol. Het is aangetoond dat deze wol een hoger gehalte heeft aan, op zwavel gebaseerde eiwitten en aminozuren dan andere vezels. Dit is een van de redenen waarom onafhankelijke tests aangetoond hebben dat Yakwol veel sterker is dan bijvoorbeeld schapenwol van dezelfde diameter.