Kasjmier en Pashmina

Home  /  Kasjmier en Pashmina

geit

Kasjmier of Kasjmir is een woltype afkomstig van de Kasjmirgeit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China. Uit dit gebied komen de oorspronkelijke geitenrassen.

De Kasjmirwol is een fijne (19 tot onder 12 µm) en zeer zachte, soepele vezel. Ze wordt traditioneel gewonnen door de ondervacht van de geit te kammen, maar in de moderne bedrijven worden de geiten geschoren. De geiten hebben de kleuren wit, grijs, bruin en zwart. De gewenste fijne vezels zitten alleen in de ondervacht. De stuggere vezels van de bovenvacht moeten verwijderd worden. Dit gebeurt machinaal. Per dier is de opbrengst ongeveer 150 gram per keer.

Kasjmir is een van de duurste natuurvezels en wordt daarom vaak gemengd met merino of andere wol. De prijs is vooral afhankelijk van de fijnheid van de wol. Verder spelen de vezellengte, de mate van kroezing en de kleur een rol. Kasjmir kan net zoals schapenwol verwerkt en geverfd worden. Als gevolg van de fijne vezels hebben artikelen van Kasjmirwol zeer goede warmte-isolerende eigenschappen bij een laag gewicht.

Pashmina is de benaming voor een soort fijne Kasjmier-wol en het textiel dat daaruit vervaardigd wordt. De wol is afkomstig van de Changthangi- of Pashmina-geit die leeft in het Himalaya-gebergte van Nepal.